hit counter
Havtorn: Historia

Vetenskaplig namn: Hippophaë rhamnoides

Svenska: Havtorn eller Finbär

Engelska: Sea-Buckthorn

Tyska: Sanddorn

Franska: Argousier

Ungerska: Homoktövis

Tibetianska: Star-Bu or Dhar-Bu

Ryska: Oblepiha

Norska: Tindved

Polska: Rokitnik pospolity

Italienska: Olivello Spinoso

Grekiska: Hippophae

Lettiska: Smiltsërkskis

Spanska: El espino cerval de mar, Espino Amarillo, Espino Falso

Kinesiska: Shäji

Estniska: Astelpaju

Finska: Tyrni

Litaueska: Shaltalankis

Havtorn i Jämtlands län börjar nu sin historia. Planta Jemtlandica har planterat 2 hektar stor åker med de härliga buskarna.

Havtorns gamla histora började för många tusentals år sedan. Det vetenskapliga namnet är Hippophaë rhamnoides som betyder "Strålande häst". De var de gamla grekerna som hade märkt att hästar som gick och betade bland havtornsbuskar, hade jättefin päls och aldrig var sjuka. De blandade havtorn i foder till travhästar. Även Pegasus i den grekiska mytologin älskade att beta bland havtorn, kanske det var därför som han fick vingar och kunde flyga! Gamla Tibetianska manuskript handlar till största delen om havtornets goda och medicinska egenskaper.

Ryska forskare utvecklade dietnäring till astronauter med hjälp av havtorn och havtornsolja. De har bevisat att havtorn skyddar kroppen mot rymdstrålning. Efter Tchernobil katastrofen var havtornsolja det enda läkemedel, som visade sig ha botande egenskaper mot strålningsbrännskador.

Kinesisk medicinsk forskning var den första som bevisar att havtorn kan användas som läkemedel, vilken positivt påverkar människans immunsystem, hjärta och blodkärl. De borjade använda havtorn som antiinflammatorisk medel och medel som motverkar strålning.

I Sverige växter havtorn mest vid kusttrakterna, men folkmedicinsk användning är nästan helt okänd i den nordiska historien. Felaktigt betraktades havtorn som giftig, kanske på grund av stora taggar som sitter på vilda havtornsbuskar. Därför är det så svårt att hitta något gammalt svensk recept med havtorn. En intressant artikel om havtornshistoria i Skandinavien skrev Ingvar Svanberg i tidningen Biodiverse, 1998, Nr.2, sidan 8-9.

Havtorn har blivit mycket populära i Kina, Ryssland, Baltikum, Tyskland och Finland under de senaste 50 åren. År 1989 bildades Internationella Havtorns Föreningen som främjar internationell forskning och användning av havtorn.

De senaste 10 åren har havtorn blivit mer och mer populär i Sverige. Tack vare SLU ´s forskning och Balsgårdens försöksplantering, utvecklas nya sorter, som passar i det nordiska klimatet. Nu finns också tagglösa sorter med stora och fina bär och kraftiga buskar. Flera nya småskaliga företag startas i Sverige som förädlar havtornsprodukter.

Planta Jemtlandica bjuder er på sina havtornsprodukter i Jämtland!

Välkommen till nya smakupplevelser!

Produkter med Havtorn och Kärlek från Jämtland

Havtornunder snö i oktober i Jämtland
Vår 3-års gammal havtornsodling i juli 2009. Havtornssort Tatjana, låga och breda buskar, som utvecklar många grenar.
Rapsolja med Havtorn.
Historia
Näringsvärde
Havtornsolja
Plantering och Odling
Bilder
Länkar